Friday, September 9, 2011

Racun anjing gile ?

Well, I'll be coming home today, with sumthing very big in my mind,,(berlegar2 di kepalaku sampai tak bole tido!!)..Camni, since Trex still tak puas hati dgn anjing yg kokak Gay2 die, so he`s been thinking of poisoning them. Ni bukan kejam since mmg dalam hadis ade kate we should bunuh anjing yg giler mengigit atau ade rabies...

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakaatuh Bapak Kiyai Pengasuh Ponpes Virtual Ykh. Saya ingin menanyakan beberapa hal :
1. Jenis binatang yang boleh dibunuh.
2. Sehubungan ada kasus ditempat saya mengenai pembasmian anjing. Namun ada pendapat yang satu membolehkan dan kelompok lain menentang. Untuk itu saya mohon penjelasan yang sejelas-jelasnya sesuai ketentuan syar'i serta alasan kapan ia boleh dan pada kondisi yang bagaimana tidak diperbolehkan dibunuh. Jazakallahu khairon katsiro' Wass. Wr.Wb
Badrudin
Jawab :
(1) - Para Ulama membuat beberapa kategori hewan dalam konteks boleh tidaknya dibunuh, sebagai berikut : 1) Hewan bernaluri buas, berpopulasi di tempat yang jauh dari kehidupan manusia, seperti binatang buas yang hidup di hutan belantara dan di gurun atau di pegunungan. Hewan jenis ini boleh dibunuh untuk, misalnya untuk menghilangkan ancamannya atau untuk dimanfaatkan anggotanya badannya, seperti untuk diambil kulitnya.
2) hewan yang tidak bernaluri buas, namun bisa menjadi buas kalau diganggu, seperti anjing dan kucing. Hewan jenis ini bila membahayakan atau mengganggu ketertiban umum, bisa dibunuh, seperti anjing yang menyerang orang, atau anjing gila, atau kucing yang memangsa hewan ternak dan piaraan....
Source from:http://www.pesantrenvirtual.com

Tapi bile fikir balik, x sampai hati lak..Trex lain cter sebab die lelaki, mmg da sah2 xde dasar kemanusiaan, plus kucing die lak yg kena kan,,so lagi la die x rase kesian..(sampai aku kena ugut die lak --> U brani buat anjing tu, I cepuk u!!) Well, atas dasar syg, die x buat...

Tapi after a few days, die nampak depress, I mean of course kot, hati tgh panas, tp hati awek nk kena jaga gak kan, kang x kawin kang..kah3.=P

So selepas berfikir panjang, aku rase go on je la,guna cara yg paling lembut, iaitu meracuni haiwan tersebut...xyah la pukul2 sume,seksa anjing tu..at least kalo racun straight to Rahmatullah kan..

Tapi tgk la dlu..fikir2 dlu (I told u, this thing dah berlegar2 di kepala, serba salah nk decide camne!!)

So meanwhile, this weekend Trex nk pindah rumah, die xmo duk rumah tu dah, lots of memoris with Gay2 katenye..skg ni pon die cuma balik tuk tidur..which mean he'll be back early morning around 2 am and wake up at 8 am then trus g keje. Which is a pity since he is lack of rest. KESIAN KAN...
So suruh je la die pindah secepat mungkin and hope he`ll be OK from his depress. sebab KITE AKAN KAWIN IN 2 MTHS N 2 DAYS SAYANG!!! Heck byk lagi benda x siap ni!! So u better be OK cepat or else I`ll do things my way and jgn complaint if every single pieces of kain and carpet in oUr house jadi kaler PINK!!.Sebab bile mu emo gua akan emo gak, and I`m gonna made up by buying a lot of pink stuff which I know u hate it to death!!.So if u`re reading this sayang, THIS IS A UGUTAN!!..=D

No comments:

Post a Comment

..Sumthing 2 say..